• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Huomioi nämä asiat, kun vuokraat asuntoa

Huomioi nämä asiat, kun vuokraat asuntoa

Pahvilaatikko

Vuokra-asumisen suosio kasvaa, sillä työmaailma on aiempaa epävarmempi. Edes valtion leivän pituuteen ei voi enää luottaa – kapea se on edelleenkin, mutta lisäksi se saattaa katketa koska hyvänsä, kun määräaikaisuutta ei enää jatketakaan. Koska vakituiset työsuhteet ovat kiven alla, on hyvä olla valmis muuttamaan työn perässä, ja vuokra-asujalle se on helppoa. Omistusasunnon omistaja voisi jäädä pelättyyn kahden asunnon loukkuun, varsinkin, jos entinen asunto sijaitsee muuttotappiokunnassa. Syrjäisemmissä kunnissa asuntoa ei saa kaupaksi edes pilkkahintaan. 

Vuokra-asuntoon pääsee kiinni paljon pienemmällä rahalla kuin omistusasuntoon. Vuokravakuuden määrä vaihtelee paristasadasta kahden kuukauden vuokraa vastaavaan summaan, mutta vuokravakuuden saa takaisin muuttaessaan asunnosta pois. Omaa asuntoa varten pitää säästää rahaa vähintään 5 % asunnon myyntihinnasta, ja lisäksi todistaa pankille takaisinmaksukykynsä säännöllisten palkkatulojen muodossa.

Vuokra-asunto sopii myös väliaikaiseen asunnontarpeeseen, eli esimerkiksi putkiremontin ajaksi tai toiselle paikkakunnalle suuntautuvat työkomennuksen aikaiseksi tukikohdaksi. Jos kyseessä on kalustettu asunto, Helsinki on hilannut vuokrat melko korkeiksi. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat huomattavasti muuta maata kalliimmat, mutta jos on valmis muuttamaan hieman sivummalle keskustasta, voi löytää valmiiksi kalustetunkin asunnon sopuhintaan. 

Ratkaiseeko sijainti vai hinta?

Kerrostalo

Kuten edellä todetaan, asunnon sijainti vaikuttaa sen hintaan. Keskustayksiössä on varmasti korkeampi vuokra kuin lähiössä sijaitsevassa luukussa. Keskusta-asunnossa on monia hyviä puolia. Jos työpaikka tai oppilaitos sijaitsee keskustassa, voi päivittäiset matkat taittaa kävellen tai pyörällä. Et tarvitse ehkä lainkaan autoa, mistä kiittää niin kukkaro kuin ympäristö. Keskustasta löydät kätevästi myös kaikki palvelut ravintoloista kampaajaan ja kirjastosta uimahalliin tai muihin harrastusmahdollisuuksiin. Mikäli päädyt vuokraamaan 20–30 minuutin päässä keskustasta olevan asunnon, selvitä, kuinka paljon joukkoliikenneliput tai auton käyttäminen maksavat kuukaudessa. Lopputulos voi olla, että keskusta-asunto tulee sittenkin edullisemmaksi! 

Jos päivittäisiin matkoihin kuluu noin tunti, vähentää se vapaa-aikaa viikossa viidellä tunnilla ja kuukaudessa jo noin kahdellakymmenellä tunnilla. Voisiko tuon 20 tuntia käyttää paremminkin – esimerkiksi liikunnan harrastamiseen tai nukkumiseen? Lisäksi on hyvä huomioida se, että jos asuu kauempana keskustasta ja liikkuminen on joukkoliikennevuorojen varassa, ei ehkä tule käytyä keskustan tapahtumissa ja hyödynnettyä sen liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia. Aktiivinen elämäntapa pitää mielen virkeänä ja kehon kunnossa, joten pieni ero vuokrassa voi parantaa elämänlaatua. Toisaalta, toiset rentoutuvat ja palautuvat parhaiten hiljaisuudessa. Hieman virikkeettömämpi lähiö tai maaseutumainen maisema ilman seinänaapuria on heille se paras vaihtoehto. 

Onkin hyvä miettiä etukäteen, mitä uudelta asunnolta haluaa, ja mitä ominaisuuksia siinä eniten arvostaa. Onko tärkeintä luonnon läheisyys vai se, että baarista voi kävellä kotiin? Oletko valmis maksamaan hieman enemmän vuokraa siitä ilosta, että voit luopua autosta ja säästää sen korjaus- ja polttoainekuluissa (sekä veroissa ja vakuutuksissa)? 

Asuntonäytössä kannattaa huomioida nämä asiat

Kun olet selvittänyt sen, mitä olet valmis maksamaan asunnon vuokrasta ja millainen asuinalue sinulle parhaiten sopii, on aika ottaa yhteyttä vuokranantajiin tai vuokranvälitysfirmoihin, ja sopia asuntonäytöistä.

Asuntonäyttö

Asuntonäytössä kannattaa kiinnittää huomiota niin asunnon kuntoon, rappukäytävän siisteyteen kuin siihen, mihin suuntaan asunnon ikkunat ovat. Jos makuuhuoneen ikkunat ovat aamuaurinkoon päin, eikä niissä ole sälekaihtimia, saattavat aamu-unet jäädä lyhyiksi. Kuuluuko asuntoon naapureiden ääniä? 

Tiedustele, onko asuntoon tulossa isoja remontteja. Putkiremontin takia saatat joutua muuttamaan asunnosta väliaikaisesti pois, mutta myös hissiremontti, julkisivuremontti ja parvekeremontti vaikuttavat asumismukavuuteen. Ikkunaremontti on yleensä ohi päivässä, parissa. Kattoremontti aiheuttaa meteliä lähinnä ylimpien kerrosten asukkaille. 

Selvitä, mitä kaikkea löytyy asunnon ulkopuolelta. Pesutuvat ovat monissa taloyhtiöissä nykyään ilmaisia, ja taloyhtiön saunassakin saattaa olla ilmaisia miesten ja naisten vuoroja. Häkkikomeron ja pyörävaraston lisäksi saatat päästä käyttämään kylmäkellaria, varsinkin, jos kyseessä on vanhempi rakennus. 

Muista varmistaa myös se, mitä vuokraan kuuluu, millaisen vuokrankorotusehdon vuokranantaja haluaa, ja kuinka pitkäksi aikaa vuokranantaja aikoo asunnon vuokrata – ei ole kiva joutua muuttamaan kohta uudestaan! Vuokran lisäksi saatat joutua maksamaan vedestä, sähköstä ja nettiyhteydestä, joista tulee kustakin noin 20 euroa lisää maksettavaa kuussa. Lisäksi vuokralaisen on hommattava itselleen kotivakuutus, mikä sekin nostaa asumiskustannuksia. Normaali vuokrankorotusehto on kuluttajahintaindeksi + 2 %, ja vuokra tarkastetaan kerran vuodessa.