• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Mitä tulisi huomioida, kun valitset uutta lattiamateriaalia kotiin?

Mitä tulisi huomioida, kun valitset uutta lattiamateriaalia kotiin?

Lattia

Oletko tullut ajatelleeksi, että lattia on kodin suurin yhtenäinen pinta? Sillä, millainen lattia kodissa on, on suuri merkitys koko asunnon ilmeeseen. Jos kotisi tuntuu jotenkin valjulta, pimeältä, tunkkaiselta tai nukkavierulta, saattaa vika olla lattiassa. Vaikka et aktiivisesti katselisi lattiaa, aivosi reagoivat kuluneeseen lattiaan, mitä saatat alitajuisesti alkaa vieroksua. Koti saattaa vaikuttaa paljon avarammalta ja valoisammalta, jos vaihdat tumman lattian vaaleampaan. Joissain tapaukissa kodin lattia voidaan maalata. Esimerkiksi puulattiaa voidaan hioa ja maalata lukemattomia kertoja. Myös kestävä laminaattilattia voidaan maalata uudella värillä.

Jos lattia tuntuu kylmältä tai lattiassa on paljon naarmuja ja muita vaurioita, voi olla aika tehdä lattiaremontti. Lattiaremontti lisää asumismukavuutta, voiden nostaa myös asunnon arvoa. Lattiaremonttia kannattaa harkita ennen asunnon myyntiin laittamista, tai uutta vuokralaista metsästäessä.

Uuden lattian materiaalin voi valita melko vapaasti. Tästä artikkelista saat tietoa erilaisista lattiamateriaaleista, joita voit harkita keittiön, makuuhuoneen, olohuoneen, kylpyhuoneen, eteisen tai lastenhuoneen uudeksi lattiaksi.

Puulattia kestää aikaa

Aito puulattia, eli lankkulattia, lautalattia tai puuparketti, kestää aikaa. Puulattia sopii etenkin vanhoihin rakennuksiin, mutta puulattia istuu myös moniin uusiin taloihin. Puulattiat ovat kauniita, ja ne tuntuvat lämpimiltä jalan alla (toisin kuin laminaattilattiat).

Puulattian huono puoli on se, että se vaatii säännöllistä kunnossapitoa, kuten hiomista ja maalaamista (tai esimerkiksi vahaamista). Säännöllisessä siivouksessa kannattaa välttää liian kosteita rättejä. Puulattiat eivät muutenkaan pidä kosteudesta, joten niitä ei kannata asentaa tilaan, missä lattiat altistuvat usein kosteudelle (kuten märille kengille). Puulattia onkin parhaimmillaan usein olohuoneessa.

Laminaatti sopii lapsi- ja lemmikkitalouksiin

Kestävä laminaattilattia sopii moniin kodin tiloihin, kylpyhuoneita ja muita kosteita tiloja lukuun ottamatta. Laminaattilattia on monen mielestä parempi vaihtoehto kuin puuparketti. Laminaattilattia on edullisempi kuin parketti, ja se kestää paremmin lasten leikkejä sekä lemmikkieläinten temmellystä. Uudenaikaiset, laadukkaat laminaatit muistuttavat todella paljon parkettia, joten paljain silmin huomattavat erot näiden kahden lattian välillä ovat hyvin vähäisiä. Laminaattilattiaa ei tarvitse hioa, vahata tai maalata, joten kyseessä on myös hyvin helppohoitoinen lattiamateriaali.

Laminaateilla on kuitenkin huonojakin puolia. Paljaan jalan alla laminaatti voi tuntua kylmältä. Toinen huono puoli on se, että naarmuuntunut tai kolhiintunut laminaattilattia kannattaa vaihtaa. Parkettia voi huoltaa ja kunnostaa, mutta laminaattilattian korjaaminen ei useinkaan ole kannattavaa.

Kosteisiin tiloihin sopii laatta- tai betonilattia tai vinyylimatto

Kodin kosteita tiloja ovat sauna ja kylpyhuone. Myös erillisen vessan, kodinhoitohuoneen, eteisen tai keittiön lattian on kestettävä ajoittaista kosteutta.

Muovimatot ehtivät jo mennä muodista, mutta vinyylimatot ovat tekemässä comebackia. Keittiön tai esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle asennettu vinyylimatto kestää kosteutta ja hylkii likaa. Edullinen ja helppohoitoinen vinyylimatto voidaan asentaa myös kodin muihin tiloihin.

Halutessasi voit valita lukkopontillisen vinyylilankun tai vinyylikorkkilattian, millä on korkin akustiset ominaisuudet.

Kylpyhuoneeseen, vessaan, keittiöön tai eteiseen voidaan hankkia myös laattalattia. Laattalattia on laminaattiakin kylmempi jalalle, joten sen alle kannattaa asennuttaa lattialämmitys.

Kuivissa ja kosteissa tiloissa voidaan käyttää myös betonilattioita. Betoni on todella kestävä lattiamateriaali, minkä voi maalata mieleisellään värillä.

Korkkilattia hellii paljaita jalkoja

Korkkilattiaa

Kuivissa tiloissa, joissa lattia ei joudu kovalle kulutukselle, voidaan käyttää korkkilattiaa. Ekologinen korkkilattia tuntuu ihanalta ja lämpimältä paljaiden jalkojen alla. Lisäksi tämä luonnonmateriaaleista valmistettu lattia eristää ääntä. Siivouspäivänä korkkilattian voi puhdistaa nihkeällä rätillä, sillä korkkilattia sietää jonkin verran kosteutta.

Korkkilattia sopii erityisen hyvin lastenhuoneeseen, tykkääväthän lapset ja maata lattialla. Korkkilattiaa kannattaa harkita myös olohuoneeseen tai vaikkapa työhuoneeseen.

Miten valita oikea lattiamateriaali?

Edellä on esitelty suosittuja lattiamateriaaleja ja kerrottu hieman niiden ominaisuuksista. Kun valitset uutta lattiaa johonkin huoneeseen, mieti, mitä lattialta haluat – ja millaisille rasituksille se altistuu. Kovaa kulutusta kestäviä lattioita ovat ainakin betoni- ja laminaattilattia. Kauniita lattioita oleskelutiloihin ovat esimerkiksi parketti sekä korkki. Kosteissa tiloissa tai tiloissa, joissa lattialle saattaa kaatua vettä, kannattaa suosia laattaa tai vinyyliä (harkitse myös karun kaunista betonia). Jos lattian valinta tuntuu vaikealta, voit palkata avuksi esimerkiksi sisustussuunnittelijan. Sisustussuunnittelija osaa ottaa tilan huomioon kokonaisuutena, ja suositella siihen parhaiten sopivaa lattiaa.