Näin ratkaiset ulkoporealtaiden valaistusongelmat

Ulkoporeallas

Ulkoporeallas löytyy yhä useamman suomalaiskodin pihasta. Ulkoporealtaassa voi rentoutua koko perhe, joten se on investointi koko perheen hyvinvoinnin eteen. Ulkoporeallas on helpompi käyttää ja ylläpitää kuin takavuosien suosikki kylpypalju, sillä ulkoporealtaan vettä ei tarvitse joka kerta vaihtaa. Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan vain muutaman kerran vuodessa, sillä se pysyy puhtaana suodattimien ja vedenhoitoaineiden avulla. Ulkoporeallas on käyttövalmis ympäri vuoden, syksyllä ja talvella toki pienellä viiveellä, sillä veden lämpiäminen kestää joitain tunteja. Ulkoporealtaan voi kuitenkin laittaa lämmittämään vettä myös etänä, sillä uudemmissa ulkoporealtaissa on wifi-etäohjaus joko vakiovarusteena tai erikseen hankittavana lisävarusteena. Wifi-etäohjauksen avulla voit laittaa altaan lämmityksen päälle vielä töissä tai kaupassa ollessasi, ja kotiin tultuasi pulahtaa suoraan mukavan lämpöisiin poreisiin. Ulkoporeallas on elämänlaatua parantava luksustuote, minkä hankintahinta ja käyttökustannukset ovat nykyään niin edullisia, että niihin on varaa aivan tavallisilla kotitalouksillakin! Hanki sinäkin ulkoporeallas terassille tai pihalle, ja nauti se lukuisista hyvistä ominaisuuksista. 

Ulkoporealtaissa on monenlaisia lisätoimintoja 

Muitakin lisävarusteita ulkoporealtaaseensa voi hankkia, kuin vain wifi-etäohjauksen. Mikä olisi parempaa kuin lämmin ulkoporeallas syksyllä, esimerkiksi pitkän juoksulenkin jälkeen? No tietenkin ulkoporeallas, missä on upea tunnelmavalaistus! Ulkoporealtaan LED-valaistus luo suorastaan epätodellista tunnelmaa kylpyhetkeen, sillä voit valita useista väreistä mieleisesi valaistusvaihtoehdon. Syksyiseen kylpyhetkeen saattaa sopia rauhoittava sininen, mutta jos altaassa on myös puoliso, saattaa punasävyinen valo saatella teidät mukavan romanttisiin tunnelmiin. 

Bluetooth-kaiuttimista voitte kuunnella lempimusiikkianne samalla, kun nautitte lämpimästä vedestä, poreista ja erilaisista hierontasuihkuista. Ulkoporealtaassa saattaa olla useita erilaisia hierontaominaisuuksia, joten jumissa olevat ja kipeytyneet lihakset rentoutuvat varmasti. Joissain ulkoporealtaissa on myös näyttävä vesiputous, joten ulkoporeallas on paljon kylpypaljua monipuolisempi ja kiehtovampi koko perheen ”ulko-spa”.

Modernit ulkoporealtaat ovat niin energiatehokkaita, että tavallisen 1500-litraisen ulkoporealtaan käyttökustannukset ovat vain noin euron päivässä. Altaan pitäminen sulana ja puhtaana ei siis maksa kovin paljoa. Talvella lämmitin on päällä enemmän, kun taas kesällä ehkä vain tunnin päivässä. Ulkoporealtaan hankintahinnat alkavat noin kolmesta tuhannesta eurosta. Mitä isompi allas ja mitä enemmän lisävarusteita, sitä enemmän altaasta joutuu pulittamaan.

Ulkoporealtaan valaistus ja sen ongelmat

Yleensä ulkoporealtaassa on iso pohjavalo, ja usein myös vesirajaledit, eli altaan veden pinnan tuntumassa kiertävät pienet, muovikupuiset valot. Erilaisia värivaloja ja väriohjelmia saattaa olla jopa 20 kappaletta, joten jokaiseen kylpyhetkeen löytyy varmasti se sopivin. Ulkoporealtaan valaistuksessa saattaa esiintyä joitain ongelmia, mitkä ovat kuitenkin tyypillisesti helppoja korjata. Valojen katkaisin voi lakata toimimasta, varsinkin, jos ulkoporeallas on hieman vanhempi. Valojen sulake on voinut palaa, tai valaistuksessa on jotain muuta vikaa. Kaikista tyypillisin ongelma ulkoporealtaan valaistuksessa on kuitenkin polttimoiden palaminen loppuun. Mitään sähkötöitä ei kannata tehdä itse, vaan paikalle on kutsuttava sähköasentaja korjaamaan ulkoporealtaan valaistuksessa esiintyvät ongelmat. Jos ulkoporealtaassa on vielä takuuta jäljellä, ota yhteyttä ulkoporealtaan sinulle myyneeseen liikkeeseen, ja kysy, meneekö valojen korjaaminen takuun piikkiin. Vaikka takuu ei kattaisikaan polttimoiden tai sulakkeiden vaihtoa, ei tällaisista pienistä korjauksista aiheudu sinulle kovin suurta laskua, ja sähköurakoitsijan lähettämän laskun voi vähentää verotuksessaan. 

Terassivalaistus täydentää kokonaisuuden 

Ulkoporeallas 2

Jos olet sijoittanut ulkoporealtaasi terassille, täydentää tunnelmallinen ja funktionaalinen terassivalaistus kokonaisuuden. Hyvä valaistus tekee ulkoporealtaalle siirtymisestä turvallista, ja erilaiset tunnelma- ja kohdevalaisimet luovat ainutlaatuista tunnelmaa terassille ja ulkoporealtaan ympärille.

Omakotitalon, rivitalon tai kesämökin terassivalaistus voidaan luoda tavallisilla terassivaloilla tai terassiin upotettavilla LED-valoilla. Lisäksi voi olla hyvä asennuttaa muutamia kohdevalaisimia. Ulkovalo voi olla naamioitu kiveksi, mikä on sijoitettu esimerkiksi terassia kiertävään kiveykseen tai kukkapenkkiin, tai mikä on piilotettu isoon kukkaruukkuun terassilla. Myös kukkaruukku voi toimia valaisimena, sillä Suomesta on saanut jo useiden vuosien ajan isoja valoruukkuja, mitkä luovat ympärilleen pehmeää valoa. Tällaiseen kukkaruukkuun voi istuttaa kasveja aivan normaaliin tapaan. Valoruukut ovat yleensä niin isoja, että niihin voi istuttaa tuijan tai jonkin muun havupuun, tai sitten niihin voi tehdä näyttävän asetelman erilaisista kesäkukista tai perennoista. 

Varsinkin syksyn tullen terassille kannattaa lisätä valaistusta niin turvallisuuden kuin tunnelmallisuuden takia. LED-valoköynnöksiä on helppo pujotella terassin kaiteisiin, ja LED-kynttilät ovat aitoja kynttilöitä turvallisempia.