• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Näin sisustat kotisi LED-valaisimin

Näin sisustat kotisi LED-valaisimin

Kodin sisätiloissa tarvitaan sekä yleis-, työ-, kohde- että tunnelmavalaistusta. Näitä voidaan käyttää erikseen ja yhtä aikaa, jotta saadaan tarpeellista valoa oikeisiin paikkoihin – ja oikea tunnelma oikeaan tilanteeseen. Yleisvalaistuksella luodaan kodin perusvalaistus. Yleensä yleisvaloa antaa laajaa aluetta valaiseva kattovalo. Kattovalaisin voi antaa epäsuoraa hajavaloa, mikä heijastuu ympäri huonetta katon ja seinien kautta. Olo- ja makuuhuoneissa voidaan tarvita myös jalkavalaisimia tai pöytävalaisimia, mitkä tukevat kattovalaisinta taaten tasaisen yleisvalon kaikkialle huoneeseen. 

Työvaloa tarvitaan muun muassa ruoanlaittoon, lukemiseen ja kutomiseen. Työvalaisimen valon sävyn pitäisi olla noin 5000–6000 kelviniä, eli lähellä luonnonvaloa. Kylmä valo pitää vireystilan ja keskittymiskyvyn kohdillaan. Kohdevalaistuksen avulla katsetta voidaan ohjata sopiviin yksityiskohtiin, kuten huonekasveihin, tauluihin tai rakenteiden yksityiskohtiin. Tunnelmavalaisimet ovat kauniita sisustuselementtejä, joille valon antaminen on vasta toissijainen tehtävä. 

Näin sisustat valolla 

Valo lisää kodin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. On tärkeää valita oikeanlainen ja oikean värinen valo, sillä lämminsävyinen valo saattaa alkaa nukuttaa, ja liian kirkas tai himmeä valo haittaa yksityiskohtien ja värien erottamista. Värilämpötilaa mitataan kelvineillä. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä kylmempi valo on kyseessä. Jos haluat saada värit toistumaan mahdollisimman hyvin, suosi luonnonvaloa lähinnä olevaa kelvin-arvoa (eli 5000–6000 kelviniä). Sama värilämpötila sopii työvaloksi, mutta voi olla liian kylmä rentoutumiseen tarkoitettuihin tiloihin. Kotivalaistuksessa käytetään useimmiten 3000 kelviniä. Helpoin ja edullisin tapa lisätä ihmisen hyvinvoinnille tärkeää ja värit puhtaasti toistavaa luonnonvaloa sisätiloihin on tietenkin pitää ikkunat puhtaana, ja käyttää vain keveitä verhoja. 

Valolla voidaan sisustaa korostamalla yksityiskohtia, luomalla tunnelmaa ja muuttamalla jopa asunnon mittasuhteita. Pieni tila voidaan saada vaikuttamaan suuremmalta, jos valot suunnataan ylöspäin (eli seinille tai kattoon). Kun valaiset myös pimeät nurkat ja suosit sisustuksessa vaaleita värisävyjä, muutat tilan mittasuhteita ja saat ikään kuin lisää neliöitä asuntoosi. Tilaa voi avartaa peileilläkin, mitkä myös heijastavat valoa.

Jos haluat saada suuren tai korkean tilan näyttämään pienemmältä ja vaikuttamaan siten kodikkaammalta, toimi päinvastoin. Sisusta tummilla tekstiileillä, maalaa pinnat tummiksi ja sijoita valot huoneen keskiosaan niin, että nurkat jäävät varjoon. Kannattaa myös ripustaa kattovalaisimet mahdollisimman alas, ja asentaa mahdolliset seinävalaisimet normaalia lähemmäs lattiaa.

LED-valaisin on energiatehokas ja sopii vaativankin makuun

LED valot

Parhaat valaistusideat uuteen kotiin liittyvät ehdottomasti energiatehokkaisiin LED-lamppuihin ja LED-valaisimiin. LED-valot tuottavat tehokkaasti valoa, mutta kuluttavat vain vähän sähköä. LED-valot ovat myös erittäin kestäviä, joten niille on useita käyttötarkoituksia. Hanki LED-valot myös polkupyörään ja autoon – esimerkiksi osoitteesta www.cfline.fi.

Jos aiemmin halusi vaihtaa tilan tunnelmaa, piti kiivetä tuolille ja vaihtaa polttimo erisävyiseen. Tänä päivänä tunnelman luominen on helpompaa. LED-lampussa saattaa olla jopa kolme eri vaihtoehtoa värilämpötilaksi. Näin ollen sama valaisin toimii sekä yleis-, työ- että tunnelmavalaistuksessa. Jossain valaisimissa värilämpötilan vaihtaminen on ratkaistu erillisellä himmentimellä tai kaukosäätimellä, kun taas toisissa se onnistuu kätevästi katkaisijaa napsuttelemalla. Myös lampun väriä tai kirkkautta voi olla mahdollista säätää, joten LED-valaisimet ja LED-lamput sopivat vaativaankin makuun.

Markkinoilta löydät myös koristeellisia LED-lamppuja, mitkä sopivat muodikkaisiin johtovalaisimiin. Johtovalaisin on industrial-henkinen valaisin, missä ei ole lainkaan varjostinta. Lamppu roikkuu johdon päässä joko ilman mitään suojaan tai sitten pelkän varjostinkehikon takana. Johtovalaisimista tullee mieleen kellari tai autotalli, mutta ne toimivat mainiosti modernissa sisustuksessa. Johtovalaisimeen ei kannata valita liian kirkasta ja häikäisevää lamppua. Valaisimen ulkoasuun voi vaikuttaa valitsemalla pyöreän, hehkulamppumaisen tai esimerkiksi pintakoristellun koristelampun.

Älykäs valaistus

Monenlaiset automatisointi- ja etäohjausratkaisut mahdollistavat huippumodernit valaistusratkaisut. Valojen kirkkauden ja värilämpötilan hallinta kaukosäätimen avulla alkaa kuulostaa jo melkein vanhanaikaiselta, kun kuulee älyvalaistuksen rajattomista mahdollisuuksista.

LED-valoja voi nykyään hallita hallintapaneelin tai älypuhelimen avulla, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että voit tarkastaa puhelimestasi, jäikö vessan valo päälle. Valot voi säätää syttymään ja sammumaan automaattisesti sen mukaan, kun liikut talossa. Vielä parempaa on luvassa: valot voi ohjelmoida huomioimaan vuorokaudenajan tai sään, ja säätelemään sen mukaan itse kirkkauttaan. 

Käyttäjä voi tallentaa haluamiaan valoasetuksia valmiiksi esimerkiksi romanttisia hetkiä tai työskentelytuokioita varten. Pari näpäytystä riittää luomaan täydellisen tunnelmavalaistuksen – tai vaikka sammuttamaan kaikki valot kerralla.