• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Näin suunnittelet muuttoa uuteen kotiin

Näin suunnittelet muuttoa uuteen kotiin

Pahvilaatikot

Kukapa pitäisi muuttamisesta? Muuttaminen on raskasta ja aikaa vievää, ja lisäksi siihen liittyy mieletön määrä paperitöitä – joskin paperityöt voi tänä päivänä hoitaa verkossa. Muuttaminen onkin kolmanneksi stressaavimmaksi koettu asia heti läheisen ihmisen kuoleman ja avioeron jälkeen. Muuttaminen vaatii myös rahaa. Muuttofirma veloittaa keskimäärin noin 700 euroa, joten valtaosa muutoista tehdään kaveriporukalla. Vuosittaisista noin 450 000 muutosta vain 10–15 prosentissa käytetään muuttofirman palveluksia. Vaikka muuttaisikin omin voimin, menee rahaa polttoaineisiin, pakkausmateriaaleihin ja mahdolliseen autonvuokraan. Lisäksi uuteen kotiin saattaa joutua tekemään investointeja, kuten hankkimaan pyykinpesukoneen tai korjauttamaan lämminvesivaraajan. Jos kyseessä on vuokra-asunto, saattaa asunnon omistaja vaatia yhden tai kahden kuukauden vuokravakuutta. Mikäli asunnon vuokra on 1000 euroa kuussa, tulee vuokranantajalle pulittaa enimmillään 3000 euroa heti kättelyssä (kahden kuukauden vuokravakuus ja ensimmäisen kuukauden vuokra). Heti tilille tuleva pikaluotto auttaa selviämään muuttoon ja asunnon vaihtoon liittyvistä kustannuksista. 

Hoida nämä asiat jo etukäteen

Mitä vähemmän muuttopäivälle ja muuton aluspäiville jää tehtävää, sen parempi. Esimerkiksi osoitteenmuutos, sähkösopimuksen siirto ja kotivakuutuksen vaihto uuteen osoitteeseen voidaan hoitaa jo hyvissä ajoin etukäteen. Sähköt ja kotivakuutus kannattaa samalla kilpailuttaa – näin voit säästää rahaa joka kuukausi. Sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen kilpailuttaminen hoituu kätevästi netissä. Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös päiväkotiin, työnantajalle ja kaikille muille tahoille, joihin et usko tiedon automaattisesti välittyvän.

Jos haluat käyttää muutossa apuna ammattijärjestäjää, muuttofirmaa tai siivouspalveluyritystä, pyydä tarjoukset ja varaa ammattilaiset hyvissä ajoin. Näin saat oikeat ammattilaiset oikeaan paikkaan ja vieläpä oikeaan aikaan. 

Varaa käsille myös tarpeellinen määrä pakkauslaatikoita ja (mieluiten ekologisia) siivousaineita. Jos tarvitset lainaa muuttoa varten, kilpailuta muuttorahoitukset jo etukäteen. Kulutusluottoja kilpailuttaessa kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon, mikä kertoo luoton todelliset kustannukset. Ensiluoton voi saada jopa ilman korkoja ja kuluja, jos sen pystyy maksamaan pois tietyn ajan sisällä. Pikaluotto sopii kiireelliseenkin rahan tarpeeseen, eli jos vaikka tankki tyhjenee kesken muuton, eikä tilillä enää ole tarpeeksi rahaa auton tankkaamiseen. Pikaluotto tulee tilille nopeimmillaan jo muutamassa minuutissa. 

Hieman erilainen muutto

Kasa banaanilaatikoita, monta reissua pakulla ja lauma kyllästyneitä kavereita, joille pitäisi muistaa tarjota kahvit tai kaljat jossain välissä. Särkyvä astiasto, hikistä ähellystä pyykinpesukoneen kanssa ja sohva, mikä ei meinaa mahtua hissiin mitenkään päin. Moni muutto sujuu juuri näin, mutta vaihtoehtojakin on. 

Muuton voi hoitaa täyden palvelun pakettina, jolloin muuttofirma hoitaa tavaroiden pakkaamisen standardikokoisiin muuttolaatikoihin, kantaa kamat autoon ja kuljettaa ne uuteen osoitteeseen. Vanha asunto siivotaan muuttofirman toimesta luovutuskuntoon, ja uudessa asunnossa kaikki laitetaan valmiiksi. Muuttofirma voi kiinnittää valaisimet kattoon, nostella kirjat kirjahyllyyn ja ripustaa vaatteet kaappiin. Asiakas voi lähteä vaikka laskettelemaan muuttopäivien ajaksi, kunhan muistaa palatessaan ajaa uuden kotinsa pihaan. 

Muuton teettäminen maksaa, mutta omaan hyvinvointiin ja mielenrauhaan kannattaa panostaa. Kun muutto teetetään ammattilaisilla, ei kenenkään selkä venähdä, välit kavereihin pysyvät parempana eikä stressikäyrä kohoa. Muuttofirma kantaa vastuun tavaroista, ja vakuutus korvaa mahdollisesti rikkoutuneet esineet. Särkymisvaara on kuitenkin hyvin pieni, sillä tavarat suojataan ja pakataan huolella. 

Miten säästää muuttokustannuksissa? 

Muuttokustannuksissa voi säästää tilaamalla pelkkien tavaroiden kanto- ja kuljetuspalvelun, eli pakkaamalla ja purkamalla tavarat itse. Säästeliäs valitsee ”joustomuuton”, eli antaa muuttofirmalle muutaman päivän jouston tavaroiden kuljetuspäivän suhteen. Muuttofirma tulee omien aikataulujensa mukaan – kuitenkin sovitun aikahaitarin sisällä – noutamaan ja kuljettamaan tavarat. Mitä vähemmän kannettavaa tavaraa on, sen parempi. Tavarat kannattaakin karsia jo etukäteen, sillä harva asia harmittaa yhtä paljon, kuin havaita maksaneensa sellaisten tavaroiden kuljettamisesta, mitkä uudessa osoitteessa lentävät oikopäätä roskiin tai kierrätyskeskukseen.

Keskivertoaikuinen omistaa yli 8000 esinettä, joten karsimisen varaa on varmasti. Osan tavaroista voi myydä nettikirpputoreilla tai itsepalvelukirpputoreilla. Kirjat, vanhanaikaiset vaatteet ja kahviastiastot tekevät kuitenkin huonosti kauppansa. Moni hyväntekeväisyyskirpputori ja kierrätyskeskus hakee tavarat kotoa ilmaiseksi, mutta noutoajankohtaa voi joutua odottamaan. Tässä on taas yksi hyvä syy aloittaa tavaroiden karsiminen ja pakkaaminen ajoissa. Tarvittaessa voit palkata ammattijärjestäjän avuksi. Hän osaa auttaa pois heitettävien tavaroiden valitsemisessa ja antaa vinkkejä jäljellä jäävien tehokkaaseen ja toimivaan säilyttämiseen.