• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Oletko rakentamassa uutta mökkiä? Lue tämä ensin

Oletko rakentamassa uutta mökkiä? Lue tämä ensin

Mökki

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Noin joka toisella meistä on käytössään mökki, joko oma tai läheisen sukulaisen omistama. Lopuista joka viides haaveilee omasta mökistä. Myös iso osa nuorista suunnittelee ostavansa oman kesämökin heti, kun mahdollista. 

Mökkihaaveen voi toteuttaa neljällä eri tavalla. Myytäviä mökkejä löytää esimerkiksi Oikotie-sivustolta. Rantamökit ovat kalliita, varsinkin Etelä-Suomessa. Mökin hinta voi olla pitkälti yli 150 000 euroa. Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta voi löytää rantamökin jo 30–50 000 eurolla, ja kuivanmaan mökki saattaa irrota jopa 15 000 eurolla. 

Toinen vaihtoehto on vuokrata mökki viikonlopuksi, viikoksi, koko kesäksi tai vaikka vuosiksi eteenpäin. Vuokraajan ei tarvitse huolehtia kiinteistöveroista, peruskorjauksista, vakuutuksista ja muista juoksevista kuluista, joita oma kesämökki aiheuttaa.

Kolmas vaihtoehto on odotella perintöä, kuten tekee noin joka viides suomalainen. Perinnöksi saadut mökit vain tuppaavat aiheuttamaan kiistoja, minkä lisäksi mökistä joutuu maksamaan perintöveroa, joten tämä ei ole välttämättä se helpoin tapa hankkia kesämökki. 

Neljäs tapa on hankkia sopiva tontti ja rakentaa tai rakennuttaa sille unelmiensa kesämökki. Halvimmillaan mökki syntyy, jos pystyy osallistumaan rakennusvaiheeseen mahdollisimman paljon itse. Mikäli aika tai osaaminen ei riitä, kannattaa mökki tilata avaimet käteen -pakettina. Nopeimmillaan kesämökki valmistuu muuttovalmiiseen kuntoon jo viikossa. Uuden, ihanan lomakeitaan viimeistelevät ulkoporeallas ja grillikatos, mitkä voi niin ikään tilata avaimet käteen -toimituksella. 

Mitä mökin rakentajan kannattaa ottaa huomioon?

Talo

Ensimmäinen asia, mikä mökin rakentajan kannattaa ottaa huomioon, on budjetti. Kun tiedät, paljonko sinulla on käytettävissäsi rahaa mökin rakentamiseen (tai kuinka suuren lainan taloutesi kestää), ei rakennusprojekti tule tyssäämään kesken kaiken talousvaikeuksiin. Jos tilaat mökin muuttovalmiina eli avaimet käteen -toimituksena, tiedät kokonaiskustannukset jo etukäteen. Muussa tapauksessa joudut tekemään paljon enemmän selvitystyötä ja luottamaan pelkkiin hinta-arvioihin, joten budjettiin on jätettävä enemmän pelivaraa. Muista kilpailuttaa kaikki sopimukset ja urakat (kuten maanrakennustyöt, sähköasennukset, lämmöneristykset, tulisijat ja niiden muuraustyöt sekä kiintokalusteet), sopia kaikki asiat kirjallisesti ja säästää kaikenlaiset dokumentit. Dokumenttien säästäminen auttaa ratkaisemaan mahdolliset epäselvyydet, mutta lisäksi sitä on hyötyä mökkiä korjatessa tai myydessä.

Rakennuskustannuksiin voi vaikuttaa jo tonttia valitessa, sillä maaperän laatu vaikuttaa siihen, millaiset perustukset mökki vaatii. Pehmeä savimaa ja kallioinen maaperä voivat nostaa perustusten tekemisen hintaa jopa kymppitonnilla. Rakennustarvikkeiden kuljettaminen saareen voi maksaa yllättävän paljon – se kannattaa ottaa huomioon, jos haaveilee omasta saaresta.

Rakennuslupien hakeminen ja saaminen kestää yllättävän kauan. Kannattaa olla aikaisin liikkeellä, jos mielii saada oman mökin jo seuraavaksi kesäksi. 

Itse tehden vai avaimet käteen -toimituksena?

Itse tehden säästää rahaa, mutta urakkaan kuluu valtavasti aikaa. Stressittömin vaihtoehto on tilata mökki avaimet käteen -pakettina, mutta mökin voi tilata myös kevyempänä säänsuojaan- tai pakettitoimituksena. Jos ajatellaan, että tarkoitus on rakentaa 90-neliöinen mökki, kuluu sen rakentamiseen ”pitkästä tavarasta” jopa 2300 työtuntia, vaikka asialla olisi ammattimies. Lisäksi erilaisiin lakisää tehtäviin ja valvontatyöhön kuluu ainakin 300 tuntia (näistä on vastuussa vastaava työnjohtaja. Jos mökki tilataan elementtitoimituksena, voidaan paikan päällä tehtäviä työtunteja vähentää jopa 50 prosentilla. Työmaalla ei tällöin tarvitse tehdä kuin maanrakennustyöt, perustukset ja ikkunoiden, kiintokalusteiden, ovien sekä vesikaton asennukset – sekä tietenkin LVI- ja sähköasennukset, joihin tarvitaan aina alan ammattilainen. Asiakas voi sopia talotehtaan kanssa, että se hoitaa myös nämä askareet, jolloin asiakkaan ei tarvitse muuta kuin maksaa lasku muuttovalmiista mökistä. 

Hirsirakentaminen yleistyy koko ajan. Hirsirakentamisella on pitkät perinteet Suomessa, sillä hirsi sopii mainiosti pohjoisiin olosuhteisiimme. Hirsi kestää voimakkaita lämpötilavaihteluita, ja koska puu hengittää hyvin, on hirsirakennuksissa erinomainen sisäilma. Hirsirakennus näyttää hyvältä, se istuu hyvin suomalaiseen metsä- tai rantamaisemaan, ja hirsirakennus kestää aikaa. Hirsimökki siirtyy isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle! Salvos.fi on tasokas ja kotimainen hirsimökkivalmistaja. Asiakas voi tilata mökkinsä joko muuttovalmiina tai säänsuojaan- tai pakettitoimituksena, mutta muuttovalmis-toimitus on se suosituin vaihtoehto. Asiakas voi vaikuttaa oman mökkinsä pohjapiirustukseen ja varustelutasoon, sillä mallit ovat räätälöitävissä kunkin asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalta hirsitehtaalta valmistuu noin 300 hirsirakennusta vuodessa, joista osa on hirsisaunoja ja hirsiaittoja.