• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Riittääkö kosteusmittaus, kun ostat uutta asuntoa?

Riittääkö kosteusmittaus, kun ostat uutta asuntoa?

Uutta asuntoa ostaessa voi olla vaikea pitää pää kylmänä. Jos löytää kaikkia toiveitaan vastaavan asunnon ja vieläpä sopivalla budjetilla, ei siitä tahdo kuulla mitään pahaa. Ilmanvaihto-ongelmat, laho julkisivu, sortunut piippu tai kylppärin seinien mustat pilkut eivät kerta kaikkiaan saa olla haaveiden toteutumisen tiellä! Parempi on kuitenkin toimia harkitusti, ja lähettää viesti osoitteeseen saloton.fi. Tämän Uudellamaalla toimivan firman tekemä kosteusmittaus kertoo, onko rakenteissa kalliisti korjattavia kosteusvaurioita vai ei. Kosteusmittauksen lisäksi on syytä teettää tavallinen kuntotarkastus, ja sopia vasta sitten kaupantekopäivästä (sekä tilata muuttofirma).

Asunnon kuntotarkastusta ei kannata jättää tekemättä

Maallikon on vaikeaa, itse asiassa lähes mahdotonta, selvittää asunnon kunto tai sen korjaustarpeet. Maallikko voi haistella asunnon ilmaa, mutta piilevät kosteusvauriot eivät läheskään aina ole havaittavissa aistinvaraisesti. Kosteusvauriot saavat olla jo melko pitkällä, että asunnossa ”haisisi mummola”. Totuus rakenteissa olevasta kosteudesta saadaan selville vasta pintakosteusmittarilla, ja vielä luotettavampaa tietoa antaa rakenteisiin asti ulottuva porareikämittaus. Kosteusvauriot voivat johtaa sisäilmaongelmiin ja kalliisiin saneerauksiin, joten kosteusmittaukset kannattaa teettää – ja nimenomaan ammattilaisten toimesta. 

Ammattilaista tarvitaan myös asunnon muun kunnon selvittämiseen. Kerrostaloasunnossa saattaa riittää pelkkä kosteusmittaus, mutta kiinteistökaupoilla kannattaa selvittää katon, alapohjan, ilmanvaihdon ja muiden kiinteistön yksityiskohtien kunto alan ammattilaisella. Ammattilainen käy katolla tutkimassa sen, vuotaako katto, ja onko piippu kunnossa. Katon kuntotarkastus jatkuu yläpohjassa käymisellä. Katon alla selviää, onko rakenteissa tai eristeissä kosteutta, pitääkö aluskate uusia (mikä vaatii myös vesikatteen purkamista) tai pitääkö eristeitä lisätä. Kuntotarkastuksen aikana tutkitaan myös julkisivujen, sokkelin, ikkunan ja alapohjan kunto. Voi olla, että kuntotarkastuksen aikana tutkitaan myös salaojat, mutta siitä pitänee sopia erikseen. 

Asunnot

Sisällä kuntotarkastaja tutkii muun muassa ilmanvaihdon toimivuuden, lämminvesivaraajan ja kylpyhuoneen laatoituksen kunnon. Kuntotarkastukseen voi mennä aikaa useampi tunti, sillä kaikkien rakenteiden ja yksityiskohtien tarkastaminen vie aikaa. Kuntotarkastuksen jälkeen asiakas saa raportin, mistä käy ilmi edessä olevat huolto- ja korjaustarpeet. Kuntotarkastaja ei välttämättä puutu siihen, mitä korjauksen maksavat, vaan se jää ostajaehdokkaan selvitettäväksi.

Kuntotarkastus maksetaan yleensä puoliksi asunnon myyjän kanssa. Kuntotarkastus voi olla ostotarjouksen ehtona, eli ostaja voi vetäytyä kaupoista ilman sanktioita, jos asunnon korjaustarpeet ovat luultua suuremmat. Myyjä voikin halutessaan teettää kuntotarkastuksen jo valmiiksi, jolloin kaikki ostajaehdokkaat saavat tietää heti kättelyssä, mitä asunto tarvitsee.

Pintakosteusmittaus vai porareikämittaus?

Kaikkien kuntotarkastusten yhteydessä ei tehdä kosteusmittausta. Monet kuntotarkastajat kuitenkin mittaavat kosteuden rakenteiden pinnoilta, eli tekevät pintakosteusmittauksen. Pintakosteusmittaus on edullinen ja helppo, mutta ei anna sataprosenttisen luotettavaa tulosta. Pintakosteusmittarin lukemat kertovat, jos jossain kohdassa esiintyy kosteutta. Silloin kyseinen kohta osataan tutkia tarkemmin, esimerkiksi porareikämittauksen avulla. 

Pintakosteusmittaria ei riko rakenteita. Porareikämittauksen aikana seinään tai vastaavaan rakenteeseen tehdään reikä. Kuten voi kuvitella, kaikki myyjät eivät anna porailla reikiä seiniinsä. Varsinkin kylpyhuoneessa reiän korjaamisen hinnaksi voi tulla kymppitonni, sillä porareikä rikkoo kylpyhuoneen vesieristyksen. Vesieristystä ei voida paikata, vaan kaikki seinät ja lattia on purettava ja eristettävä uudestaan. Eristyksen jälkeen kylpyhuone on laatoitettava uudelleen, ja laatat maksavat helposti useita kymppejä per neliö. Jos kylpyhuoneesta ei löytynytkään kosteutta, mutta kauppoja ei silti synny, jäävät kymppitonnin remontti ja kuntotarkastuksen osuus asunnon myyjän maksettaviksi. 

Yleensä toimitaan niin, että asuntoon tehdään pelkkä pintakosteusmittaus. Jos pintakosteusmittarin lukemat tai aistinvaraiset havainnot antavat aihetta perusteellisimmille tutkimuksille, harkitaan porareikämittausta ja/tai näytepalamittausta, sekä kunnollista kosteuskartoitusta. Kosteuskartoituksen avulla saadaan tarkka selvyys siitä, onko märkätiloissa, runkorakenteissa tai esimerkiksi alapohjassa kosteutta. Raportti sisältää usein myös kuivaussuunnitelman kosteutta sisältäviin alueisiin. Tutkimukset ja raportit eivät ole edullisia, mutta vielä kalliimmaksi tullee rakenteiden kuivattaminen tai uusiminen.

Saloton.fi suorittaa sekä pintakosteusmittauksia, porareikä- ja näytepalamittauksia että kosteuskartoituksia. Saloton palvelee sekä talonomistajia, taloyhtiöitä, isännöintiliikkeittä, yritysasiakkaita että erilaisia yhdistyksiä pääasiassa Uudenmaan alueella. Sopimuksen mukaan Saloton toimii myös muualla Suomessa. 

Tämän yrityksen toimenkuvaan kuuluvat myös monet muut palvelut, kuten pinttyneen lian poistoon sopiva soodapuhallus, jäätyneiden rännien sulatus, purku- ja rakentamispalvelut, vesivahinkojen ja salaojien kuvaus, hajunpoisto (esimerkiksi eläintiloista), viemärien kuvaus sekä suurtehoimurointi. Suurtehoimurointia voidaan käyttää esimerkiksi eristeiden poistoon tai maa-ainesten siirtämiseen.