• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Suomen kauneimmat vuokramökit

Suomen kauneimmat vuokramökit

Suomen kesä

Kun tulee kesä, kaipaa suomalainen vesistön äärelle. Suosituimmat kesämökit sijaitsevat järvien rannoilla, mutta myös meren, joen, lammen tai puron ranta tekee mökistä heti viihtyisämmän. Osa suomalaisista kesämökeistä sijaitsee kuivalla maalla, eikä sekään ole hullumpi vaihtoehto. Kuivan maan mökki voi olla aivan yhtä kaunis kuin rantamökki, eikä tuhansien – itse asiassa 168 tuhannen – järvien maassamme ole koskaan pitkä matka lähimmälle uimarannalle. 

Mökkiä ei ole pakko ostaa. Ostaminen ja omistaminen eivät ole enää muodikkaita asioita, vaan arvot ja trendit ovat muuttaneet kulutuskäyttäytymistämme. Suomalaiset ovat pikkuhiljaa tajunneet, ettei kaikkea tarvitse ostaa ja omistaa itse, vaan erilaisia hyödykkeitä voi myös vuokrata. Internet on tehnyt esineiden ja kiinteistöjen vuokraamisesta entistä helpompaa, sillä netissä on lukuisia alustoja, joilla voi julkaista niin tarjotaan vuokralle- kuin halutaan vuokrata -ilmoituksia. 

Vuokramökki on huoleton valinta

Mökin vuokraaminen on huolettomin tapa nauttia mökkeilystä. Mökin vuokraaja maksaa vain sen hinnan, minkä mökin omistaja on päivän, viikon tai kuukauden vuokraksi asettanut. Vuorokausihinta on edullisimmillaan noin 35 euroa, tosin hyvin varustelluista rantamökeistä maksetaan jopa sadan euron vuorokausivuokraa – varsinkin, jos niillä on haluttu sijainti. Muita kuluja vuokralaiselle ei koidu, eli hänen ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa, vakuutusmaksuja, tie- ja jätemaksuja tai esimerkiksi umpikaivon tyhjennystä. Mökin pitäminen ei nimittäin ole halpaa – kiinteistöverotkin ovat vakituista asuntoa kalliimmat.

Mökin vuokraajan ei tarvitse myöskään välittää mökin kunnossapidosta. Yleensä vuokrasopimukseen kuuluu se, että vuokraaja tekee (tai maksaa) mökin loppusiivouksen. Loppusiivous tarkoittaa lähinnä lattioiden pyyhkimistä ja astioiden tiskaamista – tai jos mökissä on sähköt ja juokseva vesi, riittää loppusiivoukseksi imurointi ja astioiden käyttäminen tiskikoneessa. 

Mökin omistajan on tehtävä monenlaisia askareita mökin kunnon eteen. Mökin kunto pitää tarkastaa joka kevät ja syksy, ja tuon tarkastuksen yhteydessä saattaa ilmetä erilaisia huolto- ja korjaustarpeita. Katossa saattaa olla reikä, rännit ovat saattaneet vääntyä, ikkunat pitää tiivistää uudelleen, sokkeli odottaa maalaamista, vessan hana tippuu vettä, jääkaappi ei kylmene ja rantakin pitäisi ruopata. Nurmikko on leikattava viikoittain, jotta pihaan ei pesiytyisi sammakoita ja käärmeitä, ja saunaa varten pitäisi tehdä polttopuita. Asiakkaatkin saattavat esittää kehitysehdotuksia – pitäisi hankkia hyvä laituri mökille, lanata töyssyinen tie tai vaihtaa tyynyt ja peitteet uusiin.

Mökin vuokralaiselle kesämökki ei ole työleiri vaan ihana keidas, missä rentoutua viikon tai parin verran. Vuokralainen kuorii kermat kakun päältä eli saa osakseen kaikki mökkeilyn parhaan puolet, kun taas mökin omistaja joutuu joko tekemään tai teettämään paljon työtä sen eteen, että mökki ja sen pihapiiri mahdollistavat rennon loman kauniissa puitteissa. 

Onko sinun mökkisi Suomen kaunein vuokramökki?

Kauneimpia vuokramökkejä voi etsiskellä esimerkiksi Lomarengas-sivuston kautta. Lomarenkaan mökit ovat tavallisten suomalaisten omistamia mökkejä, joita he vuokraavat sivuston kautta sekä koti- että ulkomaisille matkailijoille. 

Kaunis kesämökki

Mökkien omistajien keski-ikä on 63 vuotta. Joka vuosi monen kesämökin omistajaksi vaihtuu perikunta, ja mökin kohtalo saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Kukaan perillisistä ei ehkä tahdo lunastaa mökkiä itselleen, eivätkä vanhat mökit tahdo mennä kaupaksikaan. Kesämökkimarkkinat ovat muuttuneet sellaisiksi, että mökin pitää olla yhtä hyvin varusteltu kuin vakituisenkin asunnon, jotta sen saisi helposti kaupaksi. Mökille tarvitaan siis sähkö, jotta valaistus ja televisio toimisivat, ja juokseva vesi suihkua sekä pesukoneita varten. 

Matkailijatkin pitävät hyvin varustelluista mökeistä, mutta myös autenttisille kantovesimökeille on kysyntää. Mikäli mökille ei löydy käyttöä omasta takaa, voi kokeilla sen laittamista vuokralle. Edullinen vuokra ja sijainti vesistön äärellä saattavat houkutella vuokraajia suorastaan jonoksi asti. Jos mökin ilme on peräisin viime vuosikymmeniltä, kannattaa harkita pientä pintaremonttia. Mökistä saattaa tulla vaikka Suomen kaunein vuokramökki, kun sen ilmettä vähän piristetään.

Ehjä katto, kuivat perustukset ja hyvä ilmanvaihto ovat asioita, mitkä pitää hoitaa kuntoon ensimmäisenä. Jos mökkiä meinataan käyttää talvella, ovat yläpohjan lisäeristäminen ja ikkunoiden vaihto vuorossa seuraavaksi. Edullisin lämmitys- ja viilennysmuoto on ilmalämpöpumppu. Kellastuneet mäntypaneelit voi maalata tai kuultolakata, ja vaaleat, yhteensopivat tekstiilit lisäävät tilantuntua. Kuluneet puulattiat voi maalata valkoiseksi, samoin tiilitakan. Maalaaminen on edullinen tapa uudistaa mökki ja saada se vaikuttamaan avarammalta!