• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Väheneekö kodin sähkön kulutus LED-valoilla?

Väheneekö kodin sähkön kulutus LED-valoilla?

Sähkön kulutusta vähentämällä voi vaikuttaa omiin kuukausikuluihinsa. Sähkö maksaa suurin piirtein 15 senttiä per kilowatti, ja sitä kuluttavat yhtä aikaa monet laitteet. Eniten kuluttaa yleensä lämminvesivaraaja. Myös suora sähkölämmitys ja pöytätietokone ovat melkoisia sähkösyöppöjä. 

Asunnossa saattaa olla päällä lukuisia eri sähkölaitteita. Samalla kun lattialämmitys lämmittää kylpyhuoneen lattiaa, saattaa kodinhoitohuoneessa pyöriä pyykinpesukone. Saunan lämmetessä ehtii vielä imuroida, varsinkin kun makaroonilaatikko on jo uunissa. Jääkaappi on aina päällä. Lisäksi eri valaisimia saattaa olla yhtä aika päällä jopa kymmenkunta. Todennäköisesti ainakin yksi mobiililaite on latauksessa, ja televisio tai radio pitää taustamelua. Mikro ja kahvinkeitinkin käynnistyvät tuon tuosta. 

Jos kodin sähkönkulutus hirvittää, on aika tehdä muutoksia sähkönkulutustottumuksiin. Voisiko sisälämpötilaa laskea, ja saunomista vähentää? Kannattaisiko kaikki polttimot vaihtaa LED-lampuiksi? Pienistä puroista syntyy iso virta, siksi kannattaa ottaa laturikin pois seinästä silloin, kun ei lataa kännykkää. Iso osa suomalaisista pitää laturia aina seinässä, mikä haaskaa sähköä. Jos 3 miljoonaa suomalaista pitää laturia aina seinässä, kuluu sähköä hukkaan niin paljon, että sillä voisi lämmittää 40 sähkölämmitteistä omakotitaloa!

Valaistusta optimoimalla voi säästää paljon sähköä 

Hanki LED-valonauha sisustukseen ja sammuta valot, kun poistut huoneesta. Näin säästät paljon sähköä! Kaikki vanhat hehkulamput kannattaa vaihtaa LED-lampuiksi viimeistään nyt, mieluiten jo eilen. Kodissa on keskimäärin 20–60 polttimoa. Jos vaihdat ne kaikki pitkäikäisiksi ja vähän kuluttaviksi LED-lampuiksi, voit säästää jopa noin 20 % valaistuskustannuksissa.

Led valonauha

Sen lisäksi, että käytät sisustus-, yleis- ja työvalaistuksessa pelkkiä LED-lamppuja, kannattaa suunnitella valaistus ajan ja paikan mukaan. Asenna ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä, joiden avulla saat valoa vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan. Pyydä tarvittaessa apua lamppuja myyvästä liikkeestä – näin saat väriltään, syttymisajaltaan, energiatehokkuudeltaan ja himmennysmahdollisuuksiltaan itsellesi parhaiten sopivat polttimot. 

Muista laittaa vanhat hehkulamput sekajätteeseen, mutta loisteputket, LED-lamput ja energiansäästölamput ongelmajätteisiin. Ne voi palauttaa ilmaiseksi kauppaan, missä niitä myydään. LED-lamppu on myös siinä mielessä ympäristöystävällinen, että se on todella pitkäikäinen: hehkulamppu on vaihdettava noin 50 kertaa yhden LED-lampun elinkaaren aikana.

Muista myös muut sähkönsäästökikat

Valaistus vie noin 10 % sähkönkulutuksestamme. Kodinkoneet vievät noin 50 % taloussähköstä, joten säästöjä tavoittelevan kannattaa kiinnittää huomiota kodinkoneiden energialuokkiin ja niiden käyttämiseen. Kodinkoneista eniten virtaa vievät liesi, uuni, astianpesukone, jääkaappi, pakastin, pyykinpesukone ja pyykinkuivauslaitteet. Käytä näitä laitteita käyttöohjeen mukaisesti, valitse mahdollisimman energiapihi laite, sijoita se oikein ja pese vain täysiä koneellisia. Mieti, onko jääkaappi tai muu kylmälaite aika päivittää: uudet kylmälaitteet kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä, kuin 10–20 vuotta sitten valmistetut vehkeet. 

Säästä ruoanvalmistuksessa

Ruoanvalmistus kuluttaa alle 10 % taloussähköstä, mutta voit saavuttaa isoja säästöjä siinäkin vaihtamalla vanhan lieden uuteen. Keraaminen liesi kuluttaa 20 ja induktioliesi 40 % vähemmän kuin perinteinen liesi. Käytä silti mikroa, jos mahdollista. Muista hyödyntää uunin esi- ja jälkilämpöä, sekä käyttää kattilassa kantta. Pieni mutta tehokas vinkki on käyttää levyn kokoista kattilaa. 

Älä säädä kylmälaitteita liian kylmiksi: jääkaapissa riittää noin 6 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Älä sijoita kylmälaitteita lieden tai patterin lähelle, ja imuroi kylmälaitteiden takaosat usein. Tarkasta samalla, että oven tiivisteet ovat puhtaat ja ehjät.

Säästä astioiden ja vaatteiden pesussa

Astianpesukone vie alle 5 prosenttia kotitalouden sähköstä. Astianpesukone kannattaa liittää lämpimään veteen, sillä sen oman vedenlämmityksen ohittaminen pienentää sähkönkulutusta jopa 60 %. 

Astiat kannattaa pestä koneessa, sillä silloin vettä menee vain noin 15 litraa. Käsin pestessä vettä kuluu jopa 35–140 litraa. Pese silti vain täysiä koneellisia, suosi pikaohjelmia ja puhdista kone säännöllisesti. Harkitse astianpesukoneen uusimista: uusi astianpesukone vie 35 % vähemmän sähköä ja 45 % vähemmän vettä kuin vanha astianpesukone.

Pesukoneet

Pyykinpesussakin kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, ja pyykit on syytä kuivata ulkona. Jos käytät kuivausrumpua, kuivaa vain hyvin lingottua pyykkiä, ja laita rumpu täyteen.

Muita vinkkejä 

Käyttöveden lämmittäminen vie vuodessa energiaa jopa 800–1200 kWh/henkilö. Suomalainen kuluttaa lämmintä vettä jopa 50 litraa päivässä! Säästät sähköä lyhentämällä suihkutteluaikaa, sekä esimerkiksi sammuttamalla hanan saippuoinnin ajaksi.