• Home
  • /
  • Blogi
  • /
  • Valaistusideat uuteen omakotitaloon

Valaistusideat uuteen omakotitaloon

Pendant lamppu

Valaistus on olennainen osa jokaista asuinrakennusta. Valo saa meidät ensinnäkin näkemään eteemme ja olemaan törmäilemättä seiniin ja kalusteisiin. Lisäksi valo lisää viihtyvyyttä ja tukee meidän kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Idearikkaiden valaistusratkaisujen avulla voidaan asuntoon luoda erilaisia tiloja ja tunnelmia.
Olipa kyseessä sijoitusasunto, saneerauskohde tai vielä rakenteilla oleva avaimet käteen -talo, on valaistussuunnittelija suureksi avuksi. Valaistussuunnittelija osaa ottaa huomioon niin omakotitalon kuin sen omistajankin tarpeet. Hyvä valaistussuunnittelija on ikään kuin ajatustenlukija. Valaistussuunnittelija osaa esittää aivan uusia ideoita, mutta myös toteuttaa käytännössä sinun toiveesi. Oletko nähnyt asuntomessuilla tai esimerkiksi jossain sisustusblogissa upeita valaistusratkaisuja? Näytä valokuva valaistussuunnittelun ammattilaiselle, niin hän kertoo, miten rakenteilla olevaan tai remontoitavaan omakotitaloosi toteutetaan vastaava.

Miksi valaistussuunnittelijaan kannattaa panostaa?

Omakotitalon rakentaja tai remontoija saattaa ajatella, ettei omakotitalon valaisinten sijoittelu, polttimoiden valinta tai valaistuskokonaisuuden suunnittelu ole kovin tärkeä asia. Vessan peilikaappiin loisteputki ja joka huoneeseen yksi valaisinpistoke kattoon – valmis! Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Yksi kattovalaisin ei riitä, vaan lisäksi on tarvetta sivuvalolle, kohdevaloille ja ehkä myös tunnelmavalaistukselle. Isossa huoneessa tarvitaan useampiakin kattovalaisimia. Hyvä valaistuskokonaisuus on muunneltavissa tarpeiden ja toiveiden muuttuessa.

Valaistussuunnittelija osaa suositella varsin käytännöllisiä ratkaisuja. Esimerkiksi matalaan tilaan sopivat ennen kaikkea upotettavat kattovalaisimet, joihin ei lyö päätään. Makuuhuoneen kattovalaisin voi olla himmennettävä, jolloin se toimii myös tunnelmavalona. Makuuhuoneen polttimoiden tulee olla lämminsävyiset, sillä sellainen valo helpottaa nukahtamista. Keittiössä ja työhuoneessa tarvitaan ehdottomasti kylmää valoa, sillä se pitää vireystilan yllä ja helpottaa keskittymistä tarkkaankin työhön.

Valaistussuunnittelu on hyvä sijoitus, koska valaisinsuunnittelija osaa luoda asuntoon optimaalisen valaistuksen, mikä helpottaa kaikkia kodin askareita. Se, että kaikissa tiloissa on riittävä valo ja näin ollen hyvä nähdä eteensä, lisää asumisturvallisuutta. Kuhunkin tilanteeseen sopivilla LED-nauhoilla, kohdevalaisimilla ja pöytävalaisimilla viimeistellään kodin sisustus. Itse asiassa voidaan sanoa, että valaistuksella luodaan koti: sillä luodaan kodin henki ja tunnelma. Viihtyisä, kiinnostava ja tunnelman tai tarpeen mukaan muunneltava valaistus lisää asunnon arvoa, ja saa sen näyttämään jopa todellista kokoaan isommalta.

Mainittakoon vielä, että asiantuntevan valaistussuunnittelun avulla löydetään kaikki energiansäästömahdollisuudet, ja saadaan aikaan mahdollisimman kustannustehokas valaistus. LED-valot ja -polttimot ovat niitä kaikista edullisimpia ja ekologisimpia käyttää, mutta tämä ei suinkaan ole ainoa vinkki, mikä hyvällä valaistussuunnittelijalla on antaa omakotitalon valaistusta varten. Energiatehokkuutta voidaan tavoitella myös oikeanlaisilla ohjaus- ja himmennystekniikoilla. Liiketunnistimet ja hämäräkytkimet (tietenkin toimivan ohjaustekniikan kanssa) laskevat valaistuskustannuksia, pienentävät energiankulutusta ja tekevät valaisinten käytön helpoksi. Parasta on, että erilaisten ohjaustekniikoiden avulla jopa valaistuksen värilämpötilaa voidaan säätää kylmästä valosta lämpimään ja taas takaisin! Luota sinäkin kokeneeseen valaistussuunnittelijaan, niin säästät aikaa ja vältyt monilta virheiltä – tämä on paras vinkki, mitä voimme uuden omakotitalon omistajalle antaa.

Ideoita uuden omakotitalon valaistukseen

Valaistussuunnittelu on usein hoidettava ennen uuden omakotitalon sähkösuunnittelua. Tämä säästää sähkösuunnittelijan aikaa, sillä hänen ei tarvitse ottaa huomioon reunaehtoja, vaan hän voi vapaasti toteuttaa omia ideoitaan.

Keittiön valot

Valaistussuunnittelija pääsee heti tositoimiin, kun kerrot perustiedot heti kättelyssä. Kerro, että kyseessä on uudiskohde eikä remonttikohde, minkä olemassa oleva valaistus toimii uusien valaistusratkaisujen pohjana. Kerro valonmäärää koskevista tarpeista ja siitä, minkä tyylistä valaistusta ollaan hakemassa. Kerro avoimesti myös budjetti.

Valaistussuunnittelija tarvitsee asunnon pohjapiirroksen, leikkauskuvat ja julkisivukuvat, ja suureksi avuksi olisivat myös 3D-kuvat sisältä ja ulkoa, asemapiirros ja keittiön, kodinhoitohuoneen sekä kylpyhuoneen kalustekuvat. Remonttikohteessa voit näyttää myös valokuvia asunnosta. Jos haluat olla varma siitä, että valon väri sopii haaveilemiisi kaakeleihin tai tapetteihin, tarjoavat monet valaistussuunnittelijat mahdollisuutta vertailla valaisimia ja värilämpötilavaihtoehtoja käytännössä. Ota tapettimallit ja laattanäytteet mukaan!

Hyvä vinkki omakotitalon valaistusta miettiville on panostaa keittiön ja kotitoimiston valaistukseen. Värintoistoindekseiltään korkealaatuiset valaisimet toistavat paremmin värit. Tällaisia kannattaa harkita myös meikkaamista ja pukeutumista varten oleviin tiloihin. Himmennettäviä valaisimia kannattaa harkita makuu- ja olohuoneen lisäksi myös kylpyhuoneeseen, jos se on tassuammeella tai vaikkapa poreammeella varustettu spa.

Erityisesti LED-nauhoilla ja -spoteilla saa aikaan moderneja ja käytännöllisiä ratkaisuja. Valonauhoilla voi korostaa vaikka koristeellisia tapetteja, kun taas spoteilla voi nostaa esiin veistoksia.